Monday, 21 May 2012

PaK Su Kongsi Kehebatan Warna

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Semoga sekalian tamu Laman Paksu sentiasa ceria dan sihat selalu.

Disamping kerja yang kita sering buat setiap hari, PaK Su pasti kita pernah mengalami tekanan dan rasa letih. Ini normal kerana kita hanya manusia biasa.

Justeru, PaK Su nak kongsi ilmu yang Pak su jumpa di internet ni untuk tatapan anda semua. (Sumber Internet)

Kehebatan Warna

HILANGKAN MASALAH SAKIT KEPALAWARNA: MERAHKajian mendapati bahawa warna merah dapat membantu untuk mengurangkan rasa sakit kepala. Oleh itu jika anda mengalaminya , letakkan tuala lembab berwarna merah diatas mata anda. Ia mampu meningkatkan peredaran dan melonjakkan adrenalin

MENGURANGKAN TEKANAN DITEMPAT KERJA 


WARNA: BIRU Anda rasa tertekan? Cuba fokuskan mata anda kepada sesuatu yang berwarna biru.Ia berupaya meransangkan suasana tenang dan ianya dapat mengurangkan tekanan darah. Cuba ubah “screen saver” computer anda kepada warna-warna yang dapat membuatkan anda merasa tenang dan kurangkan rasa tegang.


ELAKKAN INSOMNIA (SUSAH TIDUR) 

WARNA: MERAH JAMBU
 Jika anda mengalami masalah sukar untuk tidur yang selesa diwaktu malam, apa kata anda mencuba petua ini. Hiasi bilik tidur anda dengan warna tersebut. Kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai dan selesa. ~ Suasana yang romantik…


CERIAKAN MOOD ANDA 

WARNA: JINGGA
Apabila anda merasa murung atau cuba untuk mengembalikan tenaga anda, cuba sesuatu yang berwarna jingga. Insyaallah pasti mood anda akan berubah.
(Sebab itu Warna Blog PaK Su Jingga)


LENYAPKAN KELETIHAN


WARNA: HIJAU Terdapat pendapat yang mengatakan warna ini mempunyai kesan positif dalam sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan. 

3 comments:

  1. terbaekk la entri ni
    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. PaK Su , purple tak de ke ? hehe :p
    thanks for the info . :)

    ReplyDelete