Monday, 7 May 2012

PaK Su Belajar Buat Poster..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Di malam yang dingin lagi aman damai ni PaK Su mendoakan agar tamu laman paksu sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera dan bahagia disamping keluarga tercinta.

Paksu nak share knowledge dengan tamu laman Paksu bahawa dalam Pengajaran & Pembelajaran di sekolah, politeknik, Institusi Kemahiran, malahan di universiti setiap pelajar akan diberi tunjuk ajar oleh Pensyarah / Pengajar dengan menggunakan Audio Visual AID (AVA).

Gambarajah 1: Contoh AVA yang sering digunakan.


AVA ni ada pelbagai jenis dan masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri. Seminggu yang lalu, Alhamdulillah PakSu walaupun tua2 ni (adult learner) telah belajar dengan Guru paksu yang namanya En Iskandar mengenai serba sedikit bagaimana kita boleh membangunkan poster.


Gambarajah 2: Pyramid of Learning Methods.


Seronok juga Paksu belajar buat poster guna Adobe Photoshop. PaK Su rasa sangat teruja masa belajar software tu dan gembira sangat bile dah berjaya paksu hasilkan karya sulong paksu menggunakan software Adobe Photoshop. Poster projek yang diilhamkan oleh PaK Su ni adalah bersempena dengan pelancaran model revolusi Proton iaitu Preve.

Berikut hasil karya PaK Su sebagai budak baru belajar.

Gambarajah 3: Poster Hasil Karya Sulong PaK Su1 comment: