Tuesday, 12 June 2012

Pelaburan ASB dan hukumnya..

Assalamualaikum & Salam sejahtera.

Apa khabar tamu Laman Paksu yang selalu Pak Su rindui. Moga sentiasa sihat hendaknya dan bergembira dengan kegiatan harian yang pastinya amat menyeronokkan.

Paksu berkesempatan berjalan - jalan ke beberapa bank di negara kita dan ada antara bank yang menawarkan pinjaman untuk pelaburan ASB. Justeru PakSu terpanggil untuk berkongsi fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Negeri Selangor yang bertarikh 12 April 2011 yang menerangkan maksudnya yang tersendiri.

Berikut PaK Su sertakan lampiran Keputusan Fatwa yang telah diwartakan.


Tarikh Keputusan: 12 Apr, 2011
Keputusan:

Setelah meneliti setiap pandangan ahli mesyuarat dan hujah-hujah yang dikemukakan, maka Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Ke 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Seumpamanya adalah tidak halal kerana masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:-
  1. Skim Amanah Saham Nasional ( ASN ) dan Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional. Ini berdasarkan hadis riwayat Jabir Al-Ja’fi daripada Ibnu Mas’ud:
    ما اجتمع الحلال والحرام إلاغلب الحرام الحلالMaksudnya : “ Tidak bercampur antara yang halal dan yang haram, melainkan mengalahkan yang haram atas yang halal . ”
  2. Skim Amanah Saham Nasional ( ASN ) dan Amanah Saham Bumiputera ( ASB ) diklasifikasikan sebagai dana unit amanah tidak patuh syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti kerana terlibat dalam pelaburan tidak lulus syariah iaitu pelaburan dalam kaunter perbankan konvensional berteraskan faedah melalui Maybank dan pasaran wang.
  3. Sumbangan kepada tidak patuh syariah adalah terbesar yang tidak bertepatan dengan kehendak syarak serta kadar yang berubah-ubah ini menyukarkan pelabur untuk membuat pembersihan terhadap hasil dividen.
 
 
PaK Su sekadar berkongsi ilmu. Moga kita terpelihara daripada yang haram.  

No comments:

Post a Comment